The International Holland Music Sessions – Zomerblik 2


Al meer dan 25 jaar komen er elke zomer een honderdtal musici naar Bergen in Noord-Holland om er deel te nemen aan de International Holland Music Sessions (TIHMS). TIHMS biedt jonge musici uit de hele wereld de mogelijkheid om lessen en masterclasses te volgen, in combinatie met concertuitvoeringen. Ook dit jaar vinden er vanaf 12 juli weer op diverse locaties in Noord-Holland en Friesland talloze concerten plaats.

De locaties waar de concerten worden gehouden zijn met zorg uitgekozen historische gebouwen, zodat er sprake is van een optimale ervaring bij het beluisteren van de klassieke muziek. Voorbeelden: de slotkapel in Egmond aan den Hoef, de Cultuurkoepel in Heiloo of de Ruïnekerk in Bergen zelf.

De losse setting van een en ander biedt bovendien de gelegenheid om soms de musici zelf te spreken. Zo woonde ik vorig jaar zomer een concert bij in de Remonstrantse Kerk te Alkmaar van de celliste Madeleine Bouïssou (inmiddels 20 jaar), die aan de Juilliard School of Music studeert in New York. De akoestiek van die ruimte leende zich uitstekend voor Bach’s Suite voor cello solo (nr 2 in d), een klein juweel van een sonate.

Voordeel van het internettijdperk is dat je de vorderingen van de musici – of ze nou in Japan of in de VS wonen – online kunt volgen. Bouïssou speelt o.m. in een kwartet, waarvan ook de uiterst talentvolle Juliann Ma deel uitmaakt.

De AVRO/TROS wijdt zes uitzendingen van het radioprogramma Opium aan TIHMS.

Tip: er zijn een aantal restaurants in Alkmaar en Bergen die een speciaal arrangement aanbieden (incl. gratis parkeren) in combinatie met de concerten in respectievelijk de Remonstrantse Kerk en de Ruïnekerk in die plaatsen. Van de vijf deelnemende restaurants worden er hieronder drie vermeld:

Het volledige programma van de zomerconcerten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.