Generaties. Waar hebben wij het dan over?

In De Wereld Draait Door ging het afgelopen woensdag over generaties. Aanleiding vormde de documentaire serie ‘En Bedankt, Babyboomers!’ bij RTL Z.

Economie-redacteur Frederieke Hegger en econoom Mathijs Bouman waren in de studio aanwezig om een toelichting te geven. Wat daarbij opviel was het ‘grote-stappen-snel-thuis’ jargon. Zo had Bouman het over een ‘lange babyboom periode’ van 1946 tot 1969, maar even later over de ‘eerste tien, vijftien jaar’.

Onzorgvuldigheid die je eigenlijk niet verwacht bij DWDD, dat n.b. zijn eigen Academy heeft en al helemaal niet van een wetenschapper. Om maar eens een voor de hand liggende vraag te stellen (die niet werd gesteld): hoe zit het met volume (= aantallen)?
Waar hebben wij het eigenlijk over als wij het over generaties hebben? Hoe definieer je een generatie?

Voor een antwoord kan je het makkelijkst naar je eigen familie kijken en even snel uitrekenen wanneer jij geboren bent. In de meeste gevallen is dat niet vijftien jaar nadat je ouders waren geboren. En zeker niet tien jaar nadat je ouders waren geboren…..

Voor genealogen en antropologen omspant het begrip ‘generatie’ dan ook een veel langere periode dan voor sociologen, journalisten, marketeers en aanverwanten. Laatstgenoemden gaan graag uit van overzichtelijke, makkelijk te duiden periodes (tien, vijftien jaar).

Ga je op zoek naar een heldere weergave van generaties (in de populaire betekenis van het woord), dan kom je de gekste dingen tegen.  Er is zelfs een website met de naam generatiewijzer, er zijn marketingbureaus met hun eigen duiding van het begrip en dan heb je natuurlijk nog Wikipedia, waar weer heel andere termen en jaartallen worden gebruikt (en de jongste generatie nog niet eens bestaat).

Hoogste tijd dus om een eigen overzicht te maken, gebaseerd op een Amerikaans voorbeeld met een tiental bronnen. Dit is het resultaat: (rechtsklik op de afbeelding voor een grotere weergave)

GENERATIES IN BEELD

©TakvanSport Bronnen: CBS, SCP, Pew Research e.o.
©TakvanSport Bronnen: CBS, SCP, Pew Research e.o.

Bij mijn eigen onderzoek naar de betekenis van het begrip ‘generaties’ stuitte ik nog op een interessant rapport van Mary Meeker, dat in juni van dit jaar uitkwam, waaruit o.m. blijkt dat babyboomers hun langste tijd hebben gehad (wat iedereen ook wel op zijn klompen kan aanvoelen).
De nabije toekomst is aan de Millennials.

Voor alle duidelijkheid: die documentaire serie van Frederieke Hegger is wel degelijk het bekijken waard.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.