Foto van de week (week 40, 2014)

De protesten in Hongkong zijn nu al een week lang in het nieuws. Kern van het protest: mogen burgers zelf bepalen wie er op de kandidatenlijst voor de functie van Hongkong’s hoofdbestuurder komen te staan?
De demonstranten vinden dat elke partij kandidaten mag voordragen. De Chinese regering vindt dat het selectiecomité zich moet beperken tot twee of drie kandidaten met ‘liefde voor het moederland’.

Het gebied waar de foto een beeld van geeft, heet de Admiraliteit – aangelegd in de 19e eeuw door het Britse leger, toen het nog een Britse kroonkolonie was. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam het gebied (geleidelijk) in handen van het regiobestuur en bestaat nu hoofdzakelijk uit kantoor- en regeringsgebouwen, winkelcentra en hotels.

De fotograaf, de Chinees Dan Chung, stond op een plek die – zo te zien – uitsluitend voor de pers toegankelijk was. Hij is een van de weinigen die in zwart-wit foto’s van de demonstaties maakte. Het feit dat hij de foto ’s avonds nam, versterkt nog eens het Metropolis-effect.
Maandag 5 oktober moeten de demonstranten weg zijn, heeft de huidige hoofdbestuurder laten weten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.