Foto van de week (week 44, 2014)

 

Het Koninklijk paar bezocht van 29 tot en met 31 oktober Japan. Op dag 1 – zoals dat in persommuniqué’s wordt genoemd – bezochten Willem-Alexander en Maxima eerst 21_21 Design Sight, een instituut bedoeld om de belangstelling voor design te stimuleren “en een maatschappelijke discussie te bevorderen. Het Koninklijk Paar bezoekt de tentoonstelling ‘THE FAB MIND: Hints of the Future in a Shifting World’ die gaat over de invloed van de informatiemaatschappij op sociale ongelijkheid en ethiek.”
Die laatste zin moet u nog eens goed lezen. En wanneer u de site van de tentoonstelling bezoekt, zult u ontdekken dat de Nederlandse ambassade speciale ondersteuning heeft verleend.

Het persommuniqué vervolgt: “Na een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap, krijgt het Koninklijk Paar een rondleiding langs een shinto tempel en een boeddhistische tempel. Hierbij ligt de nadruk op de rol die de twee levensbeschouwingen in het dagelijks leven van de Japanner spelen.”

De foto hierboven is volgens het onderschrift in een van dagbladen genomen in ‘de tuin van een zen tempel in Tokyo’. Welke? Heeft u enig idee hoeveel tempels er in Tokyo zijn? Tientallen. En lang niet allemaal Zen.
Het is vergelijkbaar met het bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan ons land en dan schrijven dat de hoge gasten ‘een kerk’  in de hoofdstad bezochten. Welke kerk?

Maakt het wat uit? Ja natuurlijk. Zoals het perscommuniqué zelf ook vermeld ‘spelen de levensbeschouwingen een rol’ – zonder overigens zelf de namen van de tempels te vermelden.
Japanse taalpuristen zouden bovendien zeggen dat de Shinto-godsdienst geen tempels kent, maar heiligdommen.

Op andere foto’s van die sessie is te zien hoe Willem-Alexander zijn vrouw voorzichtig voorgaat en hoe beiden – nà de fotoshoot – ook weer langs dezelfde terug terugkeren. De plek is met zorg gekozen door iemand met gevoel voor kleurcontrasten en compositie. Kijk eens, hoe goed de jurk van Mattijs van Bergen het doet tegen die donkergroene achtergrond!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.