Memorabel 2014 – deel 1

Rotstekening Maros-Pangkep
Een van de gevonden rotstekeningen op Sulawesi (Foto: Kinez Riza).

‘Wetenschap? Dat is ook maar een mening.’ Een uitspraak die tegenwoordig niet ongebruikelijk is in bepaalde kringen. Fraudegevallen als die van sociaal psycholoog Diederik Stapel zijn daar natuurlijk debet aan, maar de vraag is of diezelfde mensen dat ook zeggen wanneer zij ernstig ziek worden…..

Zo werd in oktober bekend dat het een Frans-Brits-Amerikaans artsenteam is gelukt zeven kinderen te genezen van de aangeboren immuunziekte SCID (severe combined immuno-deficiency) door hun dna te repareren. Bij SCID – ook wel bekend als het ‘bubbleboy-syndroom’ – is een gen defect dat noodzakelijk is voor een gezond immuunsysteem.

Kinderen met het defect sterven binnen een paar jaar als gevolg van alledaagse infecties. Tot nu toe vond behandeling plaats door middel van risicovolle beenmergtransplantaties of isolatie in een ziektekiemvrije tent (vandaar de benaming ‘bubbleboy’). Dankzij het internationale artsenteam is er nu dus weer een hoopvol perspectief voor kinderen met die ziekte.

BESCHAVING
De bakermat van de beschaving blijkt niet in Europa te liggen. Archeologen hebben op het Indonesische eiland Sulawesi schilderingen op de muren van grotten aangetroffen die minstens 39.000 jaar oud zijn. Ouder dus dan de beroemde grottekeningen van het Franse Lascaux of het Spaanse Altamira.

Twaalf handafdrukken en twee tekeningen van dieren in de grotten bij Maros-Pangkep hebben ons, Europeanen, beroofd van de illusie dat de wieg van de schilderkunst op ons continent staat.

EIWITTEN
In juni publiceerden wetenschappers van meer dan twintig instituten in Duitsland, de VS en India een overzicht van de menselijke-eiwitkaart (proteomica kaart). Op de kaart is voor ongeveer 17.000 van de 22.000 menselijke genen zichtbaar welke genen gebruikt worden bij de aanmaak van eiwitten.
Het is nog maar het begin, maar van belang is dat alle beschikbare kennis nu op eenduidige wijze in een database is vastgelegd.
Dankzij de menselijke-eiwitkaart moet binnen tien jaar personal proteomics mogelijk worden: medische beslissingen op basis van de eiwit-expressie in een bepaald orgaan of lichaamsvloeistof van een patiënt. De keuze voor het juiste medicijn en de juiste dosis kunnen dan veel gerichter worden gemaakt.

Menselijke_eiwit_kaart

Deel 2 en 3 volgen binnenkort.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.