Van heinde en verre kwamen kunstliefhebbers de afgelopen anderhalve week naar Maastricht voor de TEFAF: de grootste kunstbeurs in zijn soort ter wereld. Opmerkelijk gezien het feit dat maar één procent van de kunsthandel in Nederland plaatsvindt. Een feit dat valt te ontlenen aan het uitgebreide jaarrapport dat jaarlijks verschijnt voorafgaand aan de opening van de beurs, samengesteld door cultureel econoom Dr. Clare McAndrew.
Qua transparantie laat het niets te wensen over – overheid en bedrijfsleven zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen. Vrijwel alles wat je wilt weten over de kunstmarkt is in dat rapport te vinden: het aantal verkochte kunstwerken, de prijzen van de kunstwerken, de groei dan wel daling van de im- en export van kunst in de belangrijkste kunstmarktlanden, noem maar op. Zelfs het aantal HNWI’s (High Net Worth Individuals) – ‘rijke stinkers’ – per werelddeel staat er in!
Uit het rapport over 2014 valt op te maken dat de kunstmarkt nog niet op zijn oude niveau terug is (lees: het niveau van vóór de kredietcrisis). Daarentegen heeft de waarde van de kunstwerken die wél is verkocht een nieuw record bereikt: er werd in 2014 voor iets meer dan 51 miljard euro aan kunst verkocht.
Aan wie? 70% van wat kunsthandelaren in 2014 verkochten, is in particuliere collecties beland. Een goede belegging, wat?
Tijdens de TEFAF van dit jaar werd een Polaroid foto van Andy Warhol (Messen uit 1981-’82) verkocht voor om en nabij $ 3,2 miljoen. Aan een Europese verzamelaar.