‘Siri of Viv, is mijn geheim bij jou veilig?’ (slot)

De smartphone staat bij veel mensen ‘always on’, omdat zij ‘niets’ willen missen. Maar wát willen zij niet missen? Feit is dat de smartphone lang niet meer alleen een communicatiemiddel is, maar  zich steeds meer ontwikkelt tot portemonnee, gezondheidsdossier…kortom: virtueel assistent. Ook geliefde?

‘De smartphone ontwikkelt zich tot een soort prothese’, zeggen cultuurpessimisten. Zeker in de westerse wereld is de smartphone het apparaat van eerste keus geworden als het gaat om toegang tot internet. Uiteraard in de eerste plaats om door middel van apps met elkaar te communiceren, maar ook om te betalen, informatie te lezen, te delen en op te slaan.

Informatie_gebruik_per_platform_app (Knight Foundation)

Betalen wij nu met een app van de bank, als het aan de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) ligt, doen wij dat straks allemaal contactloos. Fitness-apps die je vertellen wat je voedselgebruik is, of je wel genoeg slaap krijgt en of je wel genoeg beweegt: voor velen behoort het tot de dagelijkse routine.
Momenteel worden er toepassingen ontwikkeld die de (vermeende) onmisbaarheid van de smartphone alleen nog maar zullen versterken. Zoals bijvoorbeeld een persoonlijk gezondheidsdossier, dat je dan altijd bij je hebt.
De smartphone als virtuele assistent.

Viv: nieuwe virtuele assistent
Dat was wat de ontwikkelaars van Siri oorspronkelijk ook in gedachten hadden: een echte virtuele assistent. In 2010 kon Siri zelf kaartjes kopen, tafels reserveren en een taxi bellen – zonder gebruik te maken van een zoekmachine of een andere app. 42 webdiensten (als Yelp en Google Maps) stelden daar toen rechtstreeks hun data voor beschikbaar.
Nadat Apple het bedrijf had opgekocht, werden al die afspraken verbroken. Siri is nu ‘gewoon’ een chatbot.

Veel van Siri’s ontwikkelaars verlieten daarom Apple. Afgelopen week presenteerden (mede-)oprichters van Siri, Dag Kittlaus en Adam Cheyer, hun eigen virtuele assistent: Viv. Viv moet een echte virtuele assistent worden: niet alleen op de smartphone, maar ook thuis en in de auto. Maar dan met de spontaniteit die een kenmerk is van de menselijke interactie.
Zakelijk ook interessant als contactpersoon in de dienstverlening.

‘Her’
Het is een toekomstbeeld, dat als het aan de makers ligt al over zo’n vijf jaar werkelijkheid moet worden. En wie de documentaireserie Dark Net bij BNN volgt, weet dat dat geen onrealistische aanname is.
Wie de eerste aflevering heeft gemist waarin Japanners met behulp van hun smartphone communiceren met een virtuele geliefde, moet die absoluut online terugzien. Als je dat hebt gezien, realiseer je je dat Spike Jonze’s science fiction-speelfilm ‘Her’ (2013) wel eens een grote voorspellende waarde zou kunnen hebben.

Dit is het derde en laatste deel van een serie artikelen over data, privacy en smartphones.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.