Vrijwel iedereen heeft van Thomas Piketty gehoord, maar vrijwel niemand heeft zijn Kapitaal in de 21ste eeuw ook gelezen. Het boek kwam aan publiciteit niet tekort, maar werd wereldwijd ook bedolven onder kritiek: de onderzoeksmethode deugde niet, het pretendeerde veel te veel, enzovoort. Nee, wees gerust: ik ga u niet vermoeien met alle ins en outs van die discussie.
Afgelopen donderdag (15-1) was bij de BBC (het tweede deel van) een interessante documentaire te zien over hoe de superklasse in het Verenigd Koninkrijk steeds rijker wordt. Bezat één procent van de Britse bevolking in 1975 nog maar drie procent van het nationaal inkomen, in 2014 was dat veertien procent! Bijna vijf keer zoveel dus als veertig jaar geleden.
Afgelopen week publiceerde de Europese Centrale Bank (ECB) ook eindelijk de eerste resultaten van een onderzoek naar het inkomen en vermogen van de inwoners van de Europese Unie. Vreemd genoeg waren die resultaten vorig jaar april al bekend, maar zijn ze nu pas gepubliceerd.
Het onderzoek levert interessant vergelijkingsmateriaal op ondanks het feit dat de gegevens van het Verenigd Koninkrijk en de Bondsrepubliek Duitsland (nog) ontbreken. Laten wij er een paar uitpikken:
- 60,1% van de huishoudens in de eurolanden bezit een eigen huis. Daarvan heeft 40,7% een hypotheek. De mediaan waarde van een woning is € 180.300,- .
- 23,1% van de huishoudens bezit ook nog ander onroerend goed (tweede huis). Daarvan bedraagt de mediaan waarde € 102.400,- .
- 75,7% van de huishoudens bezit een auto.
- 33,0% heeft een vrijwillige pensioenregeling, dan wel een levensverzekering. Minder dan 15% heeft ook nog andere beleggingen.
- Van de hogere inkomens stopt 26,5% geld in een beleggingsfonds, terwijl 24,4% van de hogere inkomens ook in aandelen belegt.
De grafiek toont het totale (mediaan) vermogen per huishouden in de onderzochte landen (inclusief waarde van het eigen huis, ander onroerend goed, auto’s, juwelen, kunst, antiek, beleggingen en eventueel uitstaande leningen).
Dat huishoudens in Luxemburg over het meeste vermogen beschikken, zal niet veel verbazing wekken. De tweede plaats van Cyprus is verklaarbaar, omdat veel rijke Russen het eiland als (tweede) verblijfplaats hebben.
Kijken wij naar de bescheiden plaats van Nederland, dan verklaart dat wellicht de bekendmaking afgelopen week dat de PvdA de plannen voor een progressieve vermogensbelasting laat varen.