Over

“When something goes wrong with this boat, everyone assumes the engineer broke it. When the computer program goes wrong, everyone assumes the geeks fix it. Why do you think that is?”

Uit The New New Thing van Michael Lewis [W. W. Norton & Company, 2000]


Dit is mijn tweede blog site – Tak van Sport 2.0 zou je kunnen zeggen. De eerste heeft ruim vier jaar bestaan. Dáárvoor schreef ik een gast-blog op een site van derden.

Hier zullen beschouwingen, overpeinzingen, trouvailles en incidenteel wellicht ook andere uitingen (video?) komen te staan naar aanleiding van wat mij is opgevallen, heeft geraakt of bezighoudt. Hoofdzakelijk op het gebied van cultuur, media en technologie.

Waarom? Omdat het ‘moet’. Van jongsafaan moest ik schrijven: het Noordhollands Dagblad was de eerste krant waar ik artikelen voor schreef. Onder de bezielende leiding – dat klinkt altijd mooi, maar was in dit geval ook echt zo – van wijlen Rob Bakker (oud-voorzitter NVJ).

Knipsel-ATEX-art-De-Journalist_web

De Journalist, 13 mei 1982

Pas daarna volgde de School voor de Journalistiek te Utrecht.
Het beste wat je als student tijdens zo’n opleiding kan overkomen, is dat je een leraar krijgt als Gijs Stappershoef – de leermeester van o.a. talkshow-host Sonja Barend. In mijn latere loopbaan heb ik verder nauwelijks iets met televisie gedaan, maar Stappershoef leerde mij wel ‘in beelden’ te denken. En interview-technieken!

Internet was nog in geen velden of wegen te bekennen, maar de eerste voortekenen van een ‘technologische revolutie’ waren begin jaren negentig van de vorige eeuw al zichtbaar. Daar ben ik toen over gaan schrijven en de interesse voor die ontwikkeling heb ik tot op de dag van vandaag behouden.

Maar er is méér dan alleen ‘werk’: daarom volg ik ook met grote belangstelling de literatuur, kunst, fotografie, muziek en sport (Ilija Trojanow: “Sport is een metafoor voor alles. Een wedstrijd is in feite een heldenreis.”) Zo af en toe doe ik daar ook iets mee.

Voor het dagelijks brood bericht ik regelmatig over de impact van technologie op het bedrijfsleven en de toepassingen die daarbij worden gebruikt. Intrigerend om te zien hoe snel die (r)evolutie zich voltrekt en welke gevolgen die heeft.

De-Zaak---connected-company_web

De Zaak, mei 2014

Uiteindelijk blijft het mensenwerk.

“More sins are committed by journalists through our habit of labeling and categorizing people and situations than by any other means.”
David S. Broder (1929 – 2011)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.