Nederland ondersteboven

Het leuke van een programma als Nederland van boven is – behalve dat je allerlei feiten over ons land leert, dat je je een beetje God gaat voelen. Je ziet alles van boven, je krijgt letterlijk een helicopterview van het land.
Zo zagen wij in de eerste aflevering een kaart van nachtelijk Nederland, waar geleidelijk steeds meer lichtjes aangingen – het eerst  in de grote steden: de mobiele telefoonactiviteit als wij opstaan.
Tussen 6 en 9 uur ’s ochtends jagen wij er 400 miljoen liter water doorheen om ons te wassen. En met 6500 treinritten per dag reizen wij van hot naar her – tenminste 1,2 miljoen Nederlanders. Het centraal station in Utrecht krijgt dagelijks 1500 treinen te verwerken. Daarmee heeft Nederland, op Japan na, het drukste spoorwegennet van de wereld.
Indrukwekkende cijfers die op een nieuwe manier in beeld worden gebracht dankzij een technologie die op internet het eerst werd toegepast en naarmate de serie vordert je in staat stelt om zelf ook meer te weten te komen over de omgeving waar je woont.

Het televisieprogramma markeert de veranderingen die Nederland ondergaat. En niet alleen Nederland – de wereld staat op een keerpunt van oude naar nieuwe tijd.
Kenmerkend daarvoor was de bekendmaking vorig weekend van de opheffing van de vakcentrale FNV. Volgens de huidige plannen ontstaat er een Nieuwe Vakbeweging, georganiseerd naar werk en beroep.
Sheila Sitalsing’s commentaar in de Volkskrant op de nieuwe plannen was dodelijk:

“Maar met de komst van één bond waarbinnen mensen zich langs beroepsgroepen kunnen organiseren keert de vakbeweging eigenlijk terug naar het begin, naar 120 jaar geleden, toen de diamantwerkers zich verenigden tegen het grootkapitaal.”

Eerder memoreerde zij fijntjes in haar column dat van de 7,4 miljoen Nederlanders die in loondienst werken, er slechts 1,2 miljoen bij een vakbond zitten. “Niettemin zit de vakbond aan tafel bij de SER om zaken te regelen voor heel werkend Nederland.”

Kan het zijn dat ‘werkend Nederland’ het zelf oplost? Onder het motto ‘Het Nieuwe Werken’ is er al een jaar of twee, drie een beweging actief, die nieuwe uitgangspunten propageert voor de ‘kenniswerker’ van deze tijd. Niet alle 7,4 miljoen Nederlanders in loondienst zijn natuurlijk ‘kenniswerkers’, om maar niet te spreken van de 1 miljoen zelfstandigen (zonder personeel), maar de beweging verdient op zijn minst serieuze aandacht.
Al was het alleen maar omdat de motieven (balans tussen werk en privé, de fileproblematiek) die er aan ten grondslag liggen ook internationaal weerklank vinden. Ook in de Verenigde Staten is er namelijk een discussie gaande over de balans tussen werk en privé. Sterker nog: er is in de VS – als reactie op de economische crisis – een hele beweging actief, die een compleet nieuwe levensstijl propageert.

Genoeg stof tot nadenken tijdens de kerstdagen. De eerstvolgende uitzending van Nederland van boven is op dinsdagavond, 13 december van 22.20 – 23.00 uur.

This entry was posted in Het dagelijks leven, Media, Politiek, Wetenschap and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>