Boeken voor op het Europese terras – Zomerblik 4

Als je naar het buitenland gaat, moet je iets lezen van iemand uit of over dat land. Voor velen loopt de route naar het vakantieoord via de ons omringende landen of zijn die landen de eindbestemming: Duitsland, Frankrijk en Engeland. Zeker de eerste twee komen er in boekbesprekingen bekaaid af. Onterecht, zoals mag blijken uit de volgende selectie:
Eden Utopie_coverFRANKRIJK
Fabrice Humbert
Eden Utopie
[Gallimard]
Als je op zoek bent naar een eigentijdse stem in de Franse literatuur, dan is Fabrice Humbert een goede keuze. Er zijn van hem twee eerdere romans in het Nederlands vertaald: ‘De oorsprong van geweld’ (2012) en ‘Het lot van Sila’ (2013).
In zijn laatste boek, Eden Utopie, behandelt hij een herkenbaar thema: wat rest ons nog, nu wij als mensen zo’n beetje met alle mogelijke samenlevingsvormen geëxperimenteerd hebben? Die zoektocht begint met het leven van twee jonge vrouwen, die met hun gezinnen halverwege de 20e eeuw een commune beginnen. Hun kinderen zetten aan het eind van de roemruchte jaren zestig elk op hun eigen manier het gedachtengoed van hun ouders voort: de één wordt premier, de ander wordt lid van een terreurbeweging.

Bernard Maris Et si on aimait la France_cover
Et si on aimait la France
[Grasset]
Enkele dagen voor de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, had Bernard Maris het manuscript van dit boek bij zijn uitgever afgegeven. De econoom en historicus én aandeelhouder van het blad was een van de slachtoffers van de moordaanslag op 7 januari van dit jaar. Het boek werd afgelopen april ongeredigeerd uitgegeven en is een hartstochtelijke oproep aan de Franse bevolking om hun joie de vivre weer te hervinden. Ondanks de deplorabele situatie in de Franse voorsteden, het racisme en de teloorgang van de taal.

ENGELAND
The Mark and the Void_coverPaul Murray
The Mark and the Void
[Hamish Hamilton]
Wie van typisch Britse ironie houdt, zal veel leesplezier beleven aan Paul Murray’s laatste boek, The Mark and the Void. Hoofdpersoon is Claude Martingale, die werkt bij een Ierse bank. Wanneer hij wordt benaderd door een schrijver op zoek naar een goed verhaal over de financiële crisis komt zijn leven in een stroomversnelling. De lezer wordt vervolgens geleid langs een website met de intrigerende domeinnaam myhotswaitress.com (ja, die ‘s’ staat daar goed), een kunstroof, een eenzame Franse bankier, een eiland in de Stille Oceaan en een Russische oligarch die aan het hoofd staat van een bedrijf in pesticiden. Het is een boek dat past in de traditie van grote Britse schrijvers als Evelyn Waugh, V. S. Pritchett en Martin Amis.
Lees het interview dat The Guardian recent met Murray had over zijn nieuwe boek.

Andrew Jennings Foul The Secret World of FIFA2
The Secret World of FIFA
[Harper Sport]
Ook zo’n goede Britse traditie: gedegen journalistiek onderzoek. Andrew Jennings is misschien wel de best ingevoerde journalist in de wereld wat betreft de FIFA. Al jaren vóór het bekend worden van de recente omkoopschandalen in de internationale voetbalorganisatie beschreef Jennings in zijn uit 2006 (!) daterende boek wat er allemaal mis was. Jennings reisde er voor naar Azië, Afrika en Zuid-Amerika, interviewde honderden betrokkenen en bouwde een compleet archief op met onweerlegbare bewijzen van een netwerk van corrupte voetbalbestuurders en hun handlangers.

DUITSLAND
Judith Kuckart_coverJudith Kuckart
Dass man durch Belgien muss auf dem Weg zum Glück
[Dumont]
Een belangrijke stem in de hedendaagse Duitse literatuur is die van een vrouw: Judith Kuckart. Ze volgde een dansopleiding en voerde ook stukken op, maar is sinds de jaren negentig vooral actief als auteur. Ze heeft al meerdere romans op haar naam staan, waarvan een aantal onderscheiden zijn met een literaire prijs. Vreemd genoeg is haar werk niet in het Nederlands vertaald.
Haar nieuwste roman draagt de intrigerende titel ‘Dat men door België moet op de weg naar het geluk’. De lezer maakt daarin kennis met een aantal personages die door een bijzondere gebeurtenis een keerpunt in hun leven bereiken. Kuckarts’s stijl van schrijven garandeert veel leesplezier.

Marianne Golte-Bechtle, Roland Spohn, Margot Spohn Was blüht denn da_cover
Was blüht denn da?
[Kosmos]
Hoewel het maar een paar uur reizen van ons vandaan ligt, hoor je weinig mensen zeggen dat ‘Duitsland een mooi land is’. Qua natuur heeft het genoeg te bieden. Reden voor uitgeverij Kosmos om een jubileumeditie uit te brengen van de natuurwetenschappelijke klassieker ‘Wat bloeit daar dan?’ Dit standaardwerk bevat meer dan tweeduizend illustraties van bloemen en planten die bij onze oosterburen groeien. Bijzonder aan het boek is de indeling: de bloemen zijn gerangschikt naar vijf kleurcodes en binnen die kleurcodes weer naar bloemvormen. Zo kan ook een leek er makkelijk zijn weg in vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.