Foto van de week (week 42, 2014)

Als je niet beter wist, zou je kunnen denken dat het een nieuw appartementencomplex is. Op het dak – hier niet zichtbaar – ligt een open zwembad. Toen het schip half oktober uit Rotterdam vertrok, na een grondige opknapbeurt, leende het weer zich er niet echt voor om er gebruik van te maken.

Dat zal wellicht anders zijn wanneer het schip zich in warmere contreien begeeft. We kijken namelijk naar een deel van het cruiseschip Oasis of the Seas. En die binnentuin waar wij op uitkijken, wordt Central Park genoemd – een verwijzing naar het origineel in New York.

En dat zwembad is één van de 21 zwembaden op het schip. Als wij uitgaan van een maximale bezetting van 6.360 gasten en 2.394 bemanningsleden, dan spreken wij dus eigenlijk van een varend dorp.
Een luxe dorp. Met een eigen winkelstraat, bars, restaurants, nachtclubs en – uiteraard – een Casino Royale. In het Opal Theatre wordt drie keer per avond een musical opgevoerd.

De prijs voor een 8-daagse cruise in de Caraïben begint bij € 577,= p.p. U moet er dan wel zelf naartoe vliegen. Een bootvluchteling betaalt meer…..

Interneteconomie

Economist_cover_20141025Spotify, Google, Whatsapp, Facebook: wij zijn er aan gewend geraakt dat zij grotendeels gratis zijn. Maar zijn die diensten ook inderdaad gratis?
De Franse econoom Jean Tirole kreeg dit jaar de Nobelprijs voor economie omdat die vraag aan veel van zijn werk ten grondslag lag. En daarop aansluitend weer de vraag gesteld kan worden: ‘Wat betekent de interneteconomie voor onze samenleving?’
Continue reading “Interneteconomie”

Foto van de week (week 41, 2014)

Op de dag waarop deze foto in de dagbladen stond, schreef Laura Starink in NRC/Handelsblad (9-10) onder de titel ‘Oekraïne: failliet, verdeeld, vergeten’:
“Het Westen is zijn belangstelling voor de Europese aspiraties van Oekraïne snel aan het verliezen, de aandacht gaat nu uit naar het Midden-Oosten.”

In de ogen van de man en de vrouw op de foto is vooral ongeloof te lezen. Ergens in een buitenwijk van Donetsk zijn zij geraakt door rondvliegende granaatscherven van een clusterraket. De dag ervoor werden er daar in de buurt vijf mensen gedood en raakten er 24 gewond door raketten. Het wapensysteem dat die raketten afschiet, wordt door wapendeskundigen als ‘onovertroffen’ betiteld.

De man en vrouw zitten zo te zien ergens buiten – de man zit in een autostoel. Iemand heeft een overhemd op zijn hoofd gelegd om het bloed te stelpen. Waarom de vrouw een deel van haar trui en hemd gedeeltelijk heeft opgetrokken, is onduidelijk. Mogelijk werden de man en vrouw op dat moment improvisorisch behandeld. Donetsk ligt ongeveer net zover van Amsterdam als Griekenland.

Op een interactieve kaart van het kleine Oekraïense persbureau Texty is te zien waar er nog steeds gevochten wordt.

Is Facebook inderdaad een bedreiging voor traditionele nieuwsmedia?

Christian van Thillo zat er niet ver naast, toen hij afgelopen week op het marketingcongres 24festival zei dat ‘Facebook een grotere bedreiging voor traditionele media vormt dan Google’. Eigenlijk is ‘alles wat om aandacht vraagt’ concurrentie, schreef de oprichter van GigaOM Netwerk, Om Malik, begin dit jaar. Volgens Malik hanteren wij – anno 2014 – een te beperkte  definitie van het begrip ‘media’: het kan net zo goed een game zijn of een internetplatform. Continue reading “Is Facebook inderdaad een bedreiging voor traditionele nieuwsmedia?”

Foto van de week (week 40, 2014)

De protesten in Hongkong zijn nu al een week lang in het nieuws. Kern van het protest: mogen burgers zelf bepalen wie er op de kandidatenlijst voor de functie van Hongkong’s hoofdbestuurder komen te staan?
De demonstranten vinden dat elke partij kandidaten mag voordragen. De Chinese regering vindt dat het selectiecomité zich moet beperken tot twee of drie kandidaten met ‘liefde voor het moederland’.

Het gebied waar de foto een beeld van geeft, heet de Admiraliteit – aangelegd in de 19e eeuw door het Britse leger, toen het nog een Britse kroonkolonie was. Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam het gebied (geleidelijk) in handen van het regiobestuur en bestaat nu hoofdzakelijk uit kantoor- en regeringsgebouwen, winkelcentra en hotels.

De fotograaf, de Chinees Dan Chung, stond op een plek die – zo te zien – uitsluitend voor de pers toegankelijk was. Hij is een van de weinigen die in zwart-wit foto’s van de demonstaties maakte. Het feit dat hij de foto ’s avonds nam, versterkt nog eens het Metropolis-effect.
Maandag 5 oktober moeten de demonstranten weg zijn, heeft de huidige hoofdbestuurder laten weten.