Woorden van politici op een gouden schaaltje wegen

Wat zijn de woorden van politici waard? Kan je een politicus op zijn woord geloven? Vragen die iedere politiek betrokken burger zich wel eens stelt. Vragen ook die bij een groot deel van het electoraat tot onzekerheid hebben geleid (zwevende kiezers) en wellicht nog steeds leiden.
Wat kan je opmaken uit de leidende thema’s die tijdens deze campagne de boventoon voerden? Het NOS-debat aan de vooravond van de verkiezingsdag vormde leuk proefmateriaal voor een kleine data-analyse.

In de afgelopen verkiezingscampagne hebben politici duizenden woorden gebruikt. Niet zomaar woorden, want de politieke agenda dicteerde dat bepaalde thema’s prioriteit kregen. Per partij verschilden die prioriteiten natuurlijk. Zo profileerde CDA-leider Sybrand Buma zich duidelijk als kampioen normen en waarden en was Europa een duidelijk terugkerend thema bij D66-leider Pechtold.